Het is gebeurd met Bitcoin en nu gebeurt het met de voorraad.

Gokverslaving, speculatie, kortstondige drukte, het negeren van traditionele waarderingsmodellen, een overijverige menigte van nieuwe investeerders, en het rijker worden – dat is wat er gaande is in de aandelenmarkt.

Gisteren maakte de aandelenmarkt een gedempte start, maar de technologie-aandelen kwamen op gang. Alle FAANGM aandelen waren in het groen, geleid door Amazonegebied en Tesla.

Er zijn twee factoren achter de rally: de ongekende stimuleringsinspanningen van overheden en centrale bankiers en „een overijverige menigte van nieuwe handelaren die de traditionele waarderingsmodellen met opzet grotendeels weerleggen“ dankzij de „overmatige“ stimuleringsmaatregelen.

In Zuid-Korea waren de retailbeleggers de drijvende kracht achter 50% van de stijging van de aandelenkoers na de uitverkoop in maart. Daghandelaren die hulp zoeken voor gokverslaving zijn in het land in aantal verdrievoudigd.

„We hebben de neiging om een toevloed van mensen te zien die hulp zoeken na een enorme marktduik,“ zei Kim Yeon-Su, behandelingsmanager bij het Korea Center on Gambling Problems helpcenter in Seoul. „Het gebeurde met Bitcoin, en nu gebeurt het met de voorraden.“

Rich Getting Richer

De aandelen van e-commerce gigantische Amazonegebied sprong meer dan 3,5% nadat Goldman Sachs zijn 12-maands prijsdoel van AMZN tot $3.800 per aandeel van $3.000 per aandeel had gewandeld. Momenteel, zijn de aandelen AMZN enkel duim vanaf zijn hoogte van alle tijden van 3.200 vroeger deze maand, omhoog 73% dit jaar.

Met dit, voegde de stichter Jeff Bezos van AmazoniÓ $13 miljard aan zijn netto waarde op Maandag, de grootste één dagsprong voor een individu toe. De rijkste persoon ter wereld zag zijn fortuin in 2020 tot bijna $190 miljard zwellen, ondanks het feit dat de VS zijn ergste neergang sinds de Grote Depressie inluidt.

Credit Suisse steeg ook het prijsdoel van Google moederbedrijf Alphabet van $1.600 per aandeel naar $1.850 per aandeel.

Short-Seller Driving Tesla Rally

Tesla blijft de lieveling van de markt. Zijn aandelen schoten met 9,5% omhoog naar een nieuw record van 1643. Het is nu het meest waardevolle autobedrijf ter wereld en de TSLA-aandelen zijn meer dan het drievoudige waard van de gecombineerde waarde van General Motors en Ford, die beide tien keer meer verkopen genereerden dan Tesla vorig jaar.

De aandelen van Tesla zouden kunnen stijgen door de „short squeeze“. Dit is wanneer je tegen een aandeel inzet, het aandeel verkoopt door een aandeel te lenen van je makelaar, en wanneer het aandeel stijgt, moet je het kopen tegen die verhoogde prijs. Wanneer dit op grotere schaal gebeurt en meer short sellers worden weggevaagd, blijft de koers van het aandeel hoger en hoger bewegen.

In het afgelopen jaar zijn de Tesla-aandelen met 340% gestegen, terwijl de korte rente drie keer daalde, wat betekent dat short sellers gedwongen werden om miljoenen TSLA-aandelen te kopen.

Interessant is dat institutionele beleggers die 74% van alle voor het publiek beschikbare Tesla-aandelen in handen hebben, in het vierde kwartaal van 2019 slechts 1,8 miljoen TSLA-aandelen hebben gekocht, terwijl short sellers in die tijd bijna 10 miljoen aandelen hebben gekocht.

In het eerste kwartaal van 2020, toen de aandelenkoersen van Tesla met 400% stegen, hebben institutionele beleggers 4,4 miljoen aandelen verkocht, terwijl short-sellers nog eens 10 miljoen aandelen hebben gekocht.

Alle Speculatie & nu geen Volatiliteit

De technologie-aandelen zijn in principe „negeren van traditionele waarderingsmodellen“, iets wat digitale activa nooit hadden, om te beginnen. Als zodanig is „het grootste deel van hun waardering speculatief“, schreef Mati Greenspan in zijn dagelijkse nieuwsbrief.

Ook de Altcoins die al die tijd zijn gestegen, lijken hun momentum te verliezen. Vandaag de dag zijn alleen de small-cap cryptos, tussen de $20.000 en $75.000.000, degenen die 20% tot 90% van het marktpotentieel hebben.

Onder de hoogste cryptocurrencies, zijn CRO en Litecoin omhoog meer dan 4%, Zcash 8.44%, OMG 7.05%, en IOTA 6.42%.

„De volatiliteit bleef lager voor alle belangrijke activa, en de lange volatiliteitshandel bleef verpletterd worden,“ merkte Coin Metrics op.

DeFi, die momenteel de heetste trend in de markt is, ziet geen nieuw geld. In tegenstelling tot de ICO-boom van 2017, is DeFi „gewoon het vinden van nieuwe en creatieve manieren om gebruik te maken van de huidige investeringen, afbreuk te doen aan de zogenaamde „hodl“ munten te pompen utility tokens“ zei Greenspan.

„Er is een groeiend besef dat de DeFi hype van 2020 misschien overdreven is,“ zei hij.

Bitcoin sprong ondertussen boven de $9.400 vandaag, maar blijft in zijn gamma het is geweest voor de afgelopen maand. De sociale betrokkenheid van Bitcoin, die onlangs een hoogtepunt bereikte na de Twitter-hack van vorige week die de BTC-weggeverij oplichterij promootte, is gedaald tot zelfs onder het normale niveau.